Zoeken
  • sophielinders

Dit wil je weten als je op vakantie gaat naar Kaapverdië

De Kaapverdische Eilanden hebben een heel speciaal plekje in mijn hart. De mensen, de muziek, de natuur en de kleurrijke straten blijven mij verwonderen. Maar voordat ik naar dit land kwam, liep ik er niet zo warm voor. 'Het was toch alleen maar zand?' of 'Daar valt echt niks te beleven'.


In 2018 ben ik begonnen als reisleidster en mijn eerste seizoen was in Zakynthos, Griekenland. Gemiddeld werkte ik 10-15 uur voor een laag salaris, maar wat een geweldige tijd.


Tegen het einde van het seizoen kreeg je te horen of je door kon gaan werken in de winter en waar dit zou zijn. Mijn bestemming zou Boa Vista, Kaapverdië worden.


Vanuit Zakynthos vertrok ik redelijk snel naar mijn tweede bestemming. Maar ik wist totaal niet wat ik kon verachten. Was het daar bijvoorbeeld wel veilig? Kan ik meer doen dan alleen op het strand liggen? Waar ga ik terecht komen?


In deze blog ga ik de vragen die ik destijds had over Kaapverdië voor jou beantwoorden.


Welke taal spreken ze daar eigenlijk?

De Kaapverdische Eilanden was een kolonie van Portugal totdat zij op 5 juli 1975 onafhankelijk werden. De officiële taal is dus Portugees, maar onderling spreken de Kaapverdianen voornamelijk Creools. Deze taal is ontstaan in de tijd dat de Portugezen slaven vanuit West-Afrika naar het land brachten. De taal is een combinatie van Portugees en verschillende West-Afrikaanse talen, zoals Mandiknka en het Wollof.


Er bestaat geen officiële geschreven versie van het Creools en de verschillende eilanden hebben allemaal hun eigen dialect. De taal is echt een onderdeel van de Kaapverdische identiteit en de mensen waarderen het ontzettend als je een paar woordjes spreekt. Mocht je Creools of Portugees niet helemaal vloeiend zijn, kun je ook zeker met Engels of Frans ver komen!


Is het veilig?

Ja en nee. Hier heb je natuurlijk niet zo veel aan, dus ik leg het even uit.

Op de meeste eilanden kun je overal zomaar naartoe en hoef je echt nergens zorgen over te maken, maar er zijn ook plekken waar je beter niet zonder gids ( of iemand die de plek kent ) heen kunt gaan. Zo'n plek is bijvoorbeeld de sloppenwijken.


In het begin voelde ik me niet op mijn gemak op het eiland. Ik wist niet waar ik wel en niet kon / mocht komen en dit is ook een tijdje zo geweest. Ik woonde net bijna het centrum van de hoofdstad en ik moest altijd nog 15 minuutjes naar huis lopen na het werk. Ik durfde eerst niet anders dan langs de hoofdweg en het strand te lopen. Lokale mensen waren niet zo blij met het bedrijf dat ik representeerde en soms werd je weleens nageroepen.


Na een aantal weken was ik meer bekend met de omgeving, maar ook mensen kenden mij. Ik voelde me steeds comfortabeler en snap nu eigenlijk niet waarom ik me in het begin zo druk heb gemaakt. Ik voel me er ontzettend veilig en durf met gemak alleen over straat.


Hoe zit het met de medische zorg?

Als je daar een tijdje werkt als reisleiding, kom je in veel situaties waarbij gasten naar het ziekenhuis moeten. Ik vertelde altijd tijdens mijn welkom bijeenkomst dat mensen geen hartaanval moesten krijgen, want het ziekenhuis is niet om de hoek. Dit was zeker niet gelogen voor de gasten in dat hotel. (RIU Touareg, Boa Vista) Het ziekenhuis was ruim 30 minuten daar vandaan en de wegen maakten het niet een comfortabele reis.

Maar sinds vorig jaar ligt er een splinternieuwe geasfalteerde weg en sta je zo in een privékliniek.

Privéklinieken vind je overal in het land. Je wordt er ontzettend goed en deskundig geholpen. De meeste artsen die in zo'n kliniek werken, spreken zeer goed Engels. Weer iets waar je geen zorgen over hoeft te maken!


Kan ik er naartoe als ik zwanger ben?

Eerlijk gezegd heb ik deze vraag niet aan mezelf gesteld toen ik erheen ging. Maar is wel een vraag die veel gesteld wordt. Ik ben geen GGD, maar er gaan ontzettend veel zwangere vrouwen op vakantie naar Kaapverdië. Er zijn erg veel privé klinieken met een Engelse sprekende dokter en ook behoord het land niet meer tot een ZIKA risico gebied. Uiteraard moet je wel uitkijken als je buiten het resort gaat eten.


Welke valuta wordt er gebruikt?

De officiële munteenheid is de Kaapverdische Escudo (CVE).

Op de toeristische eilanden Boa Vista en Sal kun je ook betalen met de Euro en op Sal ook zelfs met de Amerikaanse Dollar. Op de andere eilanden kun je niet met een andere munteenheid betalen dan de Escudo.


€ 1,00 staat gelijk aan 110 escudo. Maar wanneer je in een winkel bent, wordt meestal €1,00 staat gelijk aan 100 CVE gebruikt.


Je kunt heel makkelijk met je eigen pinpas geld bij de bank pinnen, maar vergeet niet je pinpas te activeren voor Afrika! Ook moet je rekening houden met wisselkoerskosten en eventuele extra transactie kosten. (Ongeveer €10-€20 per transactie)


Je kunt Euro's niet wisselen naar Escudos op de luchthavens in Nederland & België, maar je kunt dit ter plaatse doen bij je hotel of resort.


Mocht je toch te weinig geld bij je hebben en je wilt de hoge kosten vermijden, kijk of er een Western Union in de buurt is. Hier kun je geld naartoe sturen en voor €1,90 kun je dit dan ophalen bij de bank.


Is het een duur land?

Het verschilt per eiland. Een toeristisch eiland zal uiteraard duurder zijn, dan een eiland met weinig tot geen toeristen. Maar alsnog kun je het land beschouwen als goedkoop.


Bijvoorbeeld:


Bier kost € 1,00 - € 1,50

Frisdrank kost € 1,00 - € 1,50

Flesje water kost € 0,50

Maaltijd in een goedkoop restaurant kost € 1,00 - € 5,00

Maaltijd in een luxer restaurant kost € 15,00

Broodje bij de bakker € 0,15

Taxi's kosten € 1,00 per kilometer


Het is toch alleen maar zon, zee en strand?

Er valt zeker meer te beleven dan dat de meeste mensen denken. Maar je moet wel je resort verlaten!


Vaak denken mensen dat het niet veilig is om alleen op pad te gaan of ze denken dat het niet de moeite waard is, maar je hoeft je nergens zorgen over te maken en gewoon gaan. Stap in een taxi of ga mee met een lokale gids. Zij laten je toeristische plekken zien en soms sta je onverwachts bij iemand thuis en ga je het echte Kaapverdische leven zien.


Alle eilanden hebben hun eigen toeristische trekpleisters, geschiedenis en excursies. Vraag aan een local wat je echt niet mag missen tijdens je vakantie en ze vertellen het je graag! Uiteraard zal er ook een touroperator aanwezig zijn waar je dit aan kunt vragen, maar de excursies zijn vaak veel te duur voor wat je krijgt en het is allemaal voorop gezet.


(In mijn vorige blog vertelde ik je over alle eilanden. Klik hier om deze terug te lezen)


Wat is de beste manier om mezelf te vervoeren?


Met een taxi kun je jezelf erg makkelijk vervoeren. De prijzen zijn niet zo hoog als in Nederland, want je betaalt ongeveer € 1,00 per kilometer. Vraag altijd van te voren de prijs, maar afdingen heeft geen zin. De prijzen staan eigenlijk altijd vast, maar zo kom je niet voor verrassingen te staan.


Bussen rijden er bijna niet. Je vindt alleen stadsbussen in Praia en Mindelo. In plaats daarvan rijden er op elk eiland mini busjes. Hiervoor betaal je nooit meer dan een paar euro. Deze alugueres staan vaak op een centrale verzamelplek te wachten. Het kan zo zijn dat ze een aantal rondjes rijden om meer passagiers te krijgen. Je weet dus niet hoe laat je aankomt, maar zoals ze daar zeggen 'No Stress'.


Een auto huren wordt niet erg vaak gedaan. Op Boa Vista, Sal en Santiago heb je genoeg keuze, maar op de andere eilanden is het aanbod zeer beperkt. Je kunt gewoon met een Europees rijbewijs rijden, maar let wel op dat er op veel eilanden geen verkeerslichten zijn, straatverlichting of normale wegen. Dit is ook de reden dat mensen er vaak voor kiezen een taxi voor een dag te huren.


Om tussen de eilanden te reizen kun je dit het snelste doen met de Spaanse vliegmaatschappij Binter. Het langste traject is 40 minuten ( Santiago - São Vicente ) en de kortste vlucht duurt maar 15 minuten ( Santiago - Maio ) Een binnenlandse vlucht kost ongeveer € 100 p.p. Mocht je nu van plan zijn meerdere eilanden te bezoeken kun je ook voordelig een airpass nemen. ( Voor meer informatie klik dan hier)


Ook kun je per boot gaan, maar deze manier van reizen is niet beschikbaar voor alle eilanden. Ter plaatse kun je makkelijk een ticket kopen bij een reisbureau, maar met de boot duurt het wel langer voordat je op je bestemming bent dan met het vliegtuig. Van Boa Vista naar Santiago duurt bijvoorbeeld 3/4 uur. Maar wil je graag naar Santo Antão? Dan is de boot de enige mogelijkheid. De boottocht van São Vicente naar Santo Antão duurt ongeveer 50 minuten.

Veel Nederlanders houden er natuurlijk van op de fiets een plek te verkennen, maar vele straten zijn niet geasfalteerd en ik kan je vertellen dat dit niet echt comfortabel fietsen is. Mocht je toch de uitdaging aan willen gaan, kun je op enkele plaatsen wel een mountainbike huren. Zoals bijvoorbeeld in Santa Maria en bij het Foya Branca Resort in São Vicente


Is er een tijdsverschil?

Die is er zeker! In de zomer is het tijdsverschil 3 uur vroeger dan met Nederland en in de winter maar 2 uur vroeger.


Heb ik een visum nodig?

Sinds 1 januari 2019 kun je met een paspoort uit een EU-land visumvrij naar Kaapverdië reizen, mits je verblijf niet langer duurt dan 30 dagen. Duurt een verblijf langer dan 30 dagen, dan dien je een toeristenvisum aan te vragen.

Ter plaatse dien je wel TSA ( Airport Security Tax ) te betalen, tenzij dit bij je reissom al is berekend. De kosten hiervan zijn € 31,00 p.p. Op Boa Vista en Sal kun je dit gewoon met Euro's betalen.


Vergeet niet te checken dat je paspoort 6 maanden of langer geldig is. Met ID-kaart mag je niet naar Kaapverdië reizen.


Is het weer het hele jaar hetzelfde?

Kaapverdië kent microklimaten. Hierdoor is het ene eiland groen en bebost, maar het andere eiland is een woestijn. Het regent er redelijk weinig, behalve tijdens het 'regenseizoen' in augustus / september. Maar zelfs dan regent het amper op Boa Vista en Sal.


Het waait ’s winters flink aan het strand. Vanwege die wind is het een populaire plek om te wind- en kitesurfen. Het is wel prettig om een warm vest of trui mee te nemen voor ’s avonds, dan toch flink afkoelen.

Persoonlijk vind ik oktober / november en april / mei de beste maanden. Het is een goede temperatuur om dingen te ondernemen of lekker aan het strand te liggen.


Hoe zit het met inentingen?

Inentingen zijn niet verplicht, behalve als je in de 7 dagen voor je verblijf aan Kaapverdië in een land geweest bent waar gele koorts voorkomt. De GGD heeft wel een aanvullend advies: zij bevelen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) vaccinaties aan.


Heb ik een wereldstekker nodig?

In Kaapverdië gebruiken ze 240Volt en Europese (Nederlandse) stekkers. Je hoeft dus geen wereldstekker mee te nemen, maar houd er rekening mee dat het stroomnet niet zo sterk of betrouwbaar is als in Nederland.


Heb jij nog vragen die je graag zou willen weten over Kaapverdië? Stuur mij dan een bericht!

156 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven