Zoeken
  • sophielinders

'Waar ligt Kaapverdië eigenlijk?'

Goede vraag! Voor mij heel logisch, maar ik krijg deze vraag heel vaak als ik over Sophie's Blog vertel.

De Kaapverdische Eilanden liggen aan de westkust van Afrika, ter hoogte van Senegal en Gambia. Vanaf Amsterdam ben je in 6-7 uur op één van de paradijselijke eilanden.

Het land is genoemd naar Cap Vert, de Groene Kaap, de uiterste westpunt van het Afrikaanse continent bij de Senegalese hoofdstad, Dakar


Nog niet zo lang geleden was Kaapverdië één van de allerarmste landen van Afrika, maar doordat het toerisme erg aantrok werd Kaapverdië een voorbeeld

voor vele Afrikaanse landen. Sinds de corona crisis heeft het land geen inkomsten meer en worden mensen aan hun lot overgelaten.


Geschiedenis


Kaapverdië is een archipel, van vulkanische oorsprong, van tien compleet verschillende eilanden, waarvan er negen bewoond zijn. Het grootste en belangrijkste eiland is Santiago en hier vind je ook de hoofdstad van de eilandengroep, namelijk Praia.

In de 15e eeuw stichtten de Portugezen hier hun eerste koloniale nederzetting buiten Europa. Voordat de Portugezen Kaapverdië ontdekten, was hier eigenlijk niks te vinden. De Portugezen gebruikten de strategische ligging van de eilandengroep om slaven gevangen te houden. Zij werden gebruikt om te werken in de landbouw, katoenpluk of de productie van katoenendoeken. Maar de voornaamste handel van de Portugezen was slavenhandel. Veel slaven werden vanuit het Afrikaanse continent naar Zuid-Amerika verhandeld via de Kaapverdische Eilanden.


De Eilanden


Op alle eilanden zie je veel Afrikaanse en Zuid-Europese invloeden. Je ziet overal gekleurde huisjes, muziek klinkt door de straten en de mensen zijn heel erg vriendelijk. Je wordt overal begroet en behandelt alsof je familie bent. Zeker ook als toerist!


De eilanden van Kaapverdië kun je bijna niet met elkaar vergelijken. Elk heeft zijn eigen charme en bezienswaardigheden. Je vindt er vulkanische gebergtes, groene valleien, prachtige stranden en mooie watervallen.


SANTIAGO

Op het grootste eiland van Kaapverdië woont ongeveer de helft van de totale bevolking van het land. (Ongeveer 290 000 inwoners) Dit bergachtig, groene eiland heeft een rijke geschiedenis en dat zie je overal terug. Praia is een grote stad met veel huizen in koloniale stijl. Deze plek mag je niet overslaan tijdens je reis.


SÃO VICENTE

Ken je Cesária Évora? Eén van de bekendste zangeressen van Kaapverdië komt hier vandaan en ook de populaire Kaapverdische muziek. Mindelo is de culturele hoofdstad van het land en op elke hoek van de straat hoor je de muziek. Ook het Kaapverdische carnaval hier is zeker een bezoekje waard, dus plan je reis zeker tijdens dit evenement!


SANTO ANTÃO

Vanuit São Vicente kun je met een veerboot naar dit exotische eiland. Santo Antão bestaat uit hoge bergtoppen en je kunt er prachtig wandelen. De kust van het eiland bestaat voornamelijk uit steile kliffen, waar de oceaan wild op stukslaat. Niet echt een eiland om lekker te gaan zwemmen bij de zee, maar de uitzichtpunten zullen je niet teleurstellen.


MAIO

Een piepklein eiland dat vrijwel alleen maar uit zand bestaat. Je kunt het vergelijken met Boa Vista of Sal, maar dan met veel minder toeristen. Het eiland is vooral een plek om volledig tot rust te komen in een tropisch klimaat ver weg van de bewoonde wereld. Grote bezienswaardigheden zijn er niet.

BOA VISTA

Het eiland waar ik voor het eerst kennismaakte met Kaapverdië. Boa Vista is een eiland dat steeds meer in trek komt bij de Nederlanders en Belgen. Dit komt zeker door de prachtige stranden en kleurrijke dorpjes, maar ook door de hartelijkheid van de mensen. In het voorjaar kun je hier walvis spotten en vanaf de zomer leggen veel schildpadden hier hun eieren.


SAL

Net zoals Boa Vista is Sal de ideale bestemming voor een all-inclusive naar Kaapverdië. De twee eilanden lijken veel op elkaar. Mooie resorts, eindeloze stranden, veel zand en je kunt er verschillende watersporten beoefenen. Sal is het meest toeristische eiland van Kaapverdië.


SÃO NICOLAO

Dit eiland is één van de minst bezochte eilanden van Kaapverdië. Dat komt omdat Boa Vista & Sal mooier stranden hebben, Santo Antão heeft mooier berglandschap en Santiago & São Vincente grotere steden hebben. Maar ik wil zeker het eiland niet afkraken, want het kent mooie bergen en het natuurgebied, Monte Gordo Natural Park is fantastisch. De hoofstad Ribeira Brava is gelegen aan een helling van een gebergte. De vele koloniale pastelkleurige gebouwen en de mooie groene tuinen maken dit een fijne plek om te bezoeken. In het centrum zijn vele nauwe en steile straatjes met kleine karakteristieke winkeltjes. Ook vind je daar een indrukwekkende kathedraal uit de 17e eeuw. Een eiland om zeker niet over te slaan!

FOGO

Dit vulkanische eiland herken meteen als je met de boot aankomt of vanuit de lucht met het vliegtuig. De 3000 meter hoge Pico de Fogo vulkaan steekt ver uit. Verschillende vulkaanuitbarstingen hebben hier voor een buitenaards landschap gezorgd, waardoor je mooie wandelingen kunt maken. Je vindt hier koffieplantages (van de beste koffie van het land), zwarte stranden en kleine dorpjes. Fogo is een speciaal eiland en echt een 'must see'.

BRAVA

Het kleinste eiland van Kaapverdië wordt ook wel het bloemeneiland genoemd en is echt een paradijs voor natuurliefhebbers. Het lijkt wel Santo Antão in het klein. Langs de kust vind je steile rotsen, maar ook de mooiste baaien van Kaapverdië. Het toerisme is er nog in opkomst, dus perfect voor een rustige vakantie in de natuur.


SANTA LUZIA

Dit onbewoonde eiland is alleen met de boot te bereiken, en ligt op ongeveer 5 uur varen van São Vicente. Je kunt hier fijn wandelen en je hebt alle stranden voor jezelf! Een privé eiland, eigenlijk :)


Klimaat


Het klimaat in Kaapverdië is een steppeklimaat en zorgt ervoor dat de temperatuur het gehele jaar door tussen de 20 en 30 graden is. In de eerste maanden van het jaar liggen de temperaturen van de meeste eilanden het laagst. Het klimaat verschilt heel erg per eiland, maar ik vind persoonlijk dat april en oktober de beste maanden zijn om naar Kaapverdië af te reizen. Het is dan niet te warm, zodat je altijd iets kan ondernemen maar ook lekker kan relaxen in het zonnetje.


Zelf ben ik nog niet op alle eilanden geweest, maar als er weer gevlogen gaat worden, staan ze zeker allemaal bovenaan mijn lijstje! Naar welk eiland zou jij op vakantie willen?57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven